X0X RECORDS

Haastattelu: Erkki Rautio / pHinnWeb

[in English]

I  Luv  Electro

15. huhtikuuta 2002 - Alkaako pilluhousen ja kikkelitrancen aikakausi vihdoin olla ohi Suomessa? Emme pidätä hengitystämme, mutta olemme ilolla huomanneet Suomen musiikkia seuraavan ja sitä itse luovan nuorison alkaneen yhä enenevässä määrin kiinnostua electrosoundista -- joka on perinteisesti ollut myös pHinnWebin jäistä sydäntä lähellä [kts. 313ctr0]. Viimeisin kotimainen yrittäjä alalla on X0X Records, jolta ilmestyi hiljattain ensimmäinen julkaisu, Laitteen Pain-EP. pHinnWeb haastatteli X0X Recordsin edustajaa tiukkojen turvatoimien vallitessa nimettömässä paikassa sijaitsevassa maanalaisessa bunkkerissa.

- Miten X0X Records sai alkunsa?

Ideatasolla koko asiaa oli kehitelty jo noin kahden vuoden ajan. Sopivan kappaleen (Laite - 'Pain') kulkeuduttua korviimme oli aika laittaa asiat rullaamaan eteenpäin. Lyhyesti sanottuna koko homma lähti innostuksesta electroon.

- Kuinka suuri porukka X0X Recordsissa on mukana?

Sanotaanko, että sopivan kokoinen; liikoja kuitenkaan paljastamatta...

- Onko X0X Recordsin "tallissa" muita artisteja kuin Laite?

Tällä hetkellä ei ole muita. Alustavia neuvotteluja on käyty 3-4 eri artistin kanssa. Tulevaisuus näyttää, miten asiat kulkevat eteenpäin. Demoja saa laittaa tulemaan.

- Miten levymerkkinne toiminta on lähtenyt käyntiin, ja millaista palautetta olette saaneet?

Ensimmäisen julkaisun saama palaute on ollut kaikin puolin positiivista ja painos alkaa olla loppuunmyyty muutamia hajakappaleita lukuunottamatta. Positiivisin mielin valmistelemme seuraavaa julkaisua.

- Onko Suomessa mielestänne otollinen ilmapiiri edustamallenne musiikille vai pyrittekö mieluummin suuntautumaan suoraan ulkomaille?

Mielestämme viimeisen kahden vuoden aikana Suomessa on tapahtunut hyvää kehitystä electron rintamalla. Electroa ei enää käsitetä hämäränä 808+särö -tavarana, jota diggavat ainoastaan todelliset friikit, mikä ehkä oli tilanne muutama vuosi sitten. Tähän ovat osaltaan vaikuttaneet myös kaupalliset pumput kuten Fu-Tourist ja Bomfunk MC's -- joka muuten lanseerasi tyylinsä Saksasta Music Inspectorilta ja Freestylersilta. Näitä tuskin kannattaa kuitenkaan electroon sekoittaa, mutta oma osansa heilläkin on. Kukapa olisi uskonut, että uuden vuosituhannen alussa breikkaus tulee uudestaan muotiin, aivan kuten esimerkiksi Adidaksen Superstar-lenkkarit.

Suomesta on viime aikoina tullut hyvin paljon uusia ja lupaavia electroartisteja/livejä/DJ:tä ja -levymerkkejä. Rikos Records, Kostamus Records ja DUM ovat omalla sarallaan auttaneet electron "voittokulkua" (joista DUM tosin on vanha kuin taivas). Samalla tavalla kuin esimerkiksi Club Telexin, Niityn Flashin ja Rikos Recordsin bileet ovat auttaneet electron tuomista yleisön tietoisuuteen.

Artisteista mainittakoon mm. Tero, Mulletronic, Imatran Voima, Dr. Robotnik, Mr Velcro Fastener, Op:l Bastards, New York City Survivors, V.U.L.V.A. ja Polytron, joista suurimmalla osalla on kytköksiä myös ulkomaille. Tarkemmin ajateltuna Suomi alkaa olla pienoinen electron kultamaa. Sanoisin, että aika ja ilmapiiri ovat oikeita edustamallemme musiikille.

Kaikki tämä on myöskin osaltaan johtanut siihen, että emme lähde tietoisesti ulkomaan markkinoille, ainakaan vielä, koska nykyisellään saamme myytyä painoksen loppuun Suomen rajojen sisäpuolella. Kiinnostus electroa kohtaan kuitenkin kasvaa kaiken aikaa.

- Kuinka luonnehtisitte tai kuvailisitte omaa musiikkityyliänne?

Uuden vuosituhannen kieroutunutta electromusiikkia perversseille mielille.

- Onko teillä esikuvia tai vaikuttajia?

Kuten niin monella muullakin electroon perehtyneellä, niin myös meillä kaikki juontaa juurensa Kraftwerkiin ja sitä kautta Afrika Bambaataan 'Planet Rockiin'. Old school -räpätysskene ja sieltä kummunnut electro ovat vaikuttaneet hyvin laajalti siihen, millaiseksi nykyinen electroskene on muovautunut. Nämä ovat tietenkin muovanneet myös meidän mieltämme ja ovat luoneet pohjaa toimillemme.

- Enta mistä nykyisistä artisteista pidätte eniten?

Niitä on aivan liian monia, muutamia mainitakseni: Anthony Rother, Adult., Mr Velcro Fastener, Dexter, Miss Kittin, The Hacker, I-F, Dynamix II, Imatran Voima, Alden Tyrell, Chicks On Speed, Larry McCormick... Jori Hulkkonen teki hyvää jälkeä Zyntherius-aliaksellaan... Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

- Oletteko olleet mukana bilescenessä? Esimerkiksi järjestämässä tapahtumia, DJ:nä, tms.? Entä tekevätkö artistinne livekeikkoja?

Omalta kohdaltani voin sanoa, että olen ollut "skenessä" mukana noin 7 vuotta sekä järjestämässä bileitä, DJ:nä, että soittamassa livenä aina isoista tapahtumista pieniin underground-juttuihin. Laite tekee ainoastaan DJ-keikkoja, mutta jos tarpeeksi rahaa lyödään pöytään, niin eiköhän livekin luonnistu :)

- Tämän hetken/kaikkien aikojen topten-listanne?

Sanotaanko Top 5 ennemminkin (listojen laatiminen ei ole parasta mitä tiedän):

Tämänhetkinen:

1. Adult.: Don't You Stop
2. Adult.: Hand To Phone
3. Mulletronic: Eeyore
4. Mr Velcro Fastener: (An)Other Side
5. New York City Survivors: The Game

All time:

1. Afrika Bambaataa & The Soul Sonic Force: Planet Rock
2. Hashim: Al Naafiysh (The Soul)
3. Cybotron: Clear
4. Anthony Rother: Sex With The Machines
5. Egyptian Lover: Egypt Egypt

- Miten kommentoisitte Suomen nykyistä musiikkisceneä?

Kokonaisuudessaan eletään mielenkiintoista siirtymäaikaa. Mainstream-tyylilajit kuten trance, hardhouse ja ehkä jossain määrin progekin alkavat väistyä (onneksi). Odottelemme mielenkiinnolla, mikä on seuraava ns. trendi. Isot bileorganisaatiot täällä Suomessa lanseeravat sen seuraavan kovan juttunsa lähes tulkoon aina Briteistä, joten se, mikä näyttää kolahtavan siellä, tulee myöskin tänne.

Electron uskomme kuitenkin edelleenkin pitävän ns. ug-henkisyyden itsessään, koska suuren yleisön on (edelleenkin) vaikea omaksua 4/4-biitistä eroavaa tyyliä. Kuitenkin esimerkiksi nu breaks on mielenkiintoinen tyylilaji, joka voisi hyvinkin saavuttaa isojen massojen hyväksynnän.

Viime aikoina electro on saavuttanut jonkinasteisen hyväksynnän täällä Suomessa, ja nyt jopa pelkästään electrolle vihkiytyneet bileet alkavat olla suosittuja ja kannattavia järjestää. Mielestämme kehitys menee hyvään suuntaan. Kaiken kaikkiaan tilanne on hyvin paljon parempi, kuin esimerkiksi kaksi vuotta sitten.

- Onko teillä näkemystä, mihin suuntaan elektroninen musiikki ja musiikkiskene yleensä tulevat kehittymään?

Nyt valloillaan oleva eri tyylien yhdistely ja ns. tyylilajien itsensä hakeminen tulevat varmaankin tasoittumaan vuoden parin sisällä. On mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan aletaan mennä. Joidenkin tyylilajien sisällä alkavat ideat olla jo niin lopussa, että vanhan kierrätys on oikeastaan ainoa tapa luoda mitään. Tulevaisuutta on mahdoton ennustaa, mutta odottelemme mielenkiinnolla.

- Mitä tulevaisuudensuunnitelmiinne kuuluu?

Edelleenkin julkaista hyvää musiikkia. Todennäköisesti tulemme pitämään painosmäärät erittäin pieninä jatkossakin ja näin ollen haluttuina. Tämä on tavallaan jään kokeilua kepillä.

- Suosikkikysymyksenne, jota haastatteluissa ei koskaan kysytä?

Mitä tapahtui 404:lle?Copyright © (for the text) pHinnWeb 2002.


Back to 5HT

pH