Erkki Kurenniemi-Sähkö Recordings Connection


YO! Word up!

Erkki  Kurenniemi Musiikillisten elektronien pyörittäjänä ja Sähkö-artistien instrumenteista innostuneena rupesin ottamaan selvää Ø:n ekan älpeen ilmestyttyä, miten he ovat koonneet soittimensa. Soitin A.meniin ja keplottelin itselleni niiden ääni-instrumenttien suunnittelijan puhelinnumeron (hepun nimi löytyi levyn kannesta).

Ei kun suoraan soittamaan äijälle ja painostamaan, että miten instrumentit on värkätty. Vastaus osoitti suoraan Suomen Elekronimusiikin hämärään menneisyyteen ja siellä majaavaan mielenkiintoiseen menijään nimeltä ERKKI KURENNIEMI ja tämän harrastajalehdissä julkaistuihin skeemoihin erilaisista eksoottisista syntetisoijista - joista Ö-vermeet ovat seuraava, hienostunut evoluution askel. Jotkut näistä vehkeistä - kuten Sähkö-aktien aikana joskus olette kenties havainneet - tuottavat ääntä esim. TELEVISION kantoaalloista. Siis aika vinhaa menoa...

Jostakin sain keploteltua osoitteen... ja ei kun E. Kurenniemen pakeille (työpaikalle häiriköimään, luonnollisesti...) vänkäämään lisätietoja noista artikkeleista ja kuinka ollakaan, selviää, että jäbä on väsännyt M.A. Nummiselle syntsan ("Sähkökvartetti"), jolla revitettiin Marshallin kitaravahvistimen tai vastaavan läpi kaikki nupit kaakossa Bulgaria-kulttuuri-ystävyys-yhteistyö-ja-solidaarisuusjuhlissa "Kaukana väijyy ystäviä"-mekkalakavalkadi (live-taltiointeja on olemassa). Tämä oli jossakin 1960- ja 1970-lukujen taitteen tienoilla. Sähkökvartetti-syna sisälsi kytkimiä, potentiometrejä ja eksoottisena lisänä valovastuksia, joita peittelemällä ja näpläämällä pystyi moduloimaan erilaisia parametreja reaaliaikaisesti. Ja Mauri Anterohan näpläsi niin, että sosialistisen kulttuurin viralliset patsaat huusivat kuolleita jumalia paikalle... Merzbow'lle pitäisi vähän soitella näitä äänitteitä ja osoittaa, että kyllä täällä Suomessakin on osattu... Ahahaa!

Rauhallinen ja hillitty Kurenniemi oli täysin häkeltynyt innokkaasta tenttaamisestani. Sain muutaman artikkelivinkin ja vaihdoimme ajatuksia kuulon neurofysiologisista aspekteista siinä sivussa. Tämä hemmo on Moogiin ja Buchlaan verrattava tekijä. Tämän suurempia, transistorilogiikoilla ja analogisilla laskinkytkennöillä ohjattuja, integroituja oskillaattori- ja suodatinpiirejä hyväksikäyttäneitä DIMI-laitteita myytiin 70-luvulla ainakin Ruotsiin ja Hesaan musiikkitieteen laitokselle opetuskäyttöön. Laitteeseen Erkki rakensi esim. digitaalisen sekvensserin, jolla soitettiin nuotit, moduloitiin suodattimia, jne.

Kurenniemi oli niitä harvoja ihmisiä maailmassa 60-70-luvuilla, jotka pohtivat tosissaan musiikin, tietojenkäsittelyn ja prosessien ohjauksen visuaalista ja interaktiivista puolta. On vaikea vastustaa ajatusta, että kyseessä on henkilö, jonka tieteellisen tutkimuksen monia alueita yhteenvetävät ja rajoja rikkovat ajatukset olisivat voineet johtaa toisenlaisessa rahoitus-, tutkimus- ja tutkijaympäristössä ennenaikaisiin, kansainvälisesti merkittäviin läpimurtoihin.

Kurenniemen suunnittelemaa ja laitteistamaa, M.A. Nummisen alulle panemaa omapäistä suomalaista elegrooninliikutusperinnettä jatkavat siis voimallisesti Sähkö Recordings ja artistit, etenkin Ø. Nähdään konserteissa!

- Tony Ikonen, 27.9. 2001. Reprinted with permission.


Taustoja


Back to 5HT

pH