"Vaivanalaiset maanalaiset"

Hymy 5/1968
Teksti: Antero Laine
Kuvat: Seppo Hilpo

Tämän tästä on huoltopoliisi onnistunut ja epäonnistunut huumausainejahdissaan. Yleensä pidätetään hashiksen, marijuanan ja LSD:n pikkukauppiaita ja käyttäjiä, vaikka suurempiakin apajia olisi tarjolla. Liekö muuten sattuma, että hashiskahina liikkuu suomalaisen Underground-liikkeen nimissä toimivan maanalaisen ryhmän tuntumassa.

Mattijuhani Koponen ja muut maanalaiset lupaavat kuumaa kesää,
ellei suomalaisen maanalaisryhmän toimintaa tunnusteta,
ellei yhteiskunta ota oikeata kantaa esimerkiksi hashiksen polttoon,
ellei maanalainen The Sperm-yhtye saa tunnustusta ja
ellei yhtä ja toista, alkaa kuuma kesä. Maanalaiset julistavat sodan.

Tällä hetkellä maanalaiset ovat todellisia maanalaisia, sillä huoltopoliisi seuraa useimpia heistä. Poliisi etsii hashista, jota maanalaiset pitävät stimulanttina. Kuitenkin sen savussa pyörii nuoria ihmisiä, jotka tuhoavat itsestään loputkin pilveen.

Maanalainen kulttuuri

Underground on englantia ja tarkoittaa maanalaista. Suunnan kannattajat ja tuntijat sanovat ylpeinä, että kysymyksessä on kansainvälinen liike. Se alkoi USA:ssa protestina amerikkalaista kaksinaismoraalin yhteiskuntaa vastaan. Ensimmäiseksi rikottiin elokuvan normeja, lakeja, tapoja ja tarkastusmenettelyjä. Tehtiin elokuvia, jotka moukaroivat seksivallia. Samalla etsittiin myös uutta poikkeuksellisin keinoin.

Ideat ovat yhtä mielettömiä kuin järkeviäkin.

Tekniikasta otetaan irti kaikki, mikä saadaan.

Toisaalta, jos Underground-elokuvassa ihminen nukkuu kahdeksan tuntia, se ilmaistaan esittämällä nukkuvaa ihmistä täydet kahdeksan tuntia. Sillä tavalla.

Olipa miten tahansa, Underground on auttanut kehitystäkin. James Bond-filmit, mainoselokuvat, kuulu "Blow up" jne. ovat valinneet keinoikseen maanalaisten kehittämiä kikkoja. Runous, maalaustaide ja proosa ammentavat nekin sivullisen silmään mielettömästä maanalaisesta lähteestä.

Kaiken takana on protesti yhteiskuntaa vastaan. Koska se ei suvaitse, mennään maan alle. USA:ssa on liikkeen hallussa kokonainen kaupunkikortteli, jossa jokainen toteuttaa itseään parhaansa mukaan. Tehdään tai ollaan tekemättä, yksin ja yhdessä. Tietysti kaiken yllä leijuu hashiksen ja marijuanan savu, LSD-rakeet kulkevat kädestä käteen. Luodaan taidetta, jota ei ymmärrä ilman huumausta. Tosin Underground-ihminen mieluimmin puhuu "stimulanssista".

Maanalaiset ovat luoneet valtaisasti omaa kulttuuria, omia ideoitaan. Kaikesta huolimatta he lienevät sukua hipeille tai vielä etäisimmille edustajilleen beatnikeille. Lontoolla on omat maan alla asujansa. Heiksi tunnustautuvat myös Belgian ja Hollannin provot. Ja kaikkialla tehdään lehtiä, äänilevyjä, taidetta. Protestoidaan.

Maan alla meilläkin

Viime syksystä lähtien on Suomella ollut oma Underground-liikkeensä. Sen syntyä ei kukaan pysty tarkoin määrittelemään. Ei sen rakennettakaan. Joku tietää tarkan alkamisajankohdan, toinen kieltää. Joku arvelee jäsenmääräksi pari sataa, mutta liikkeen näkyvin hahmo Mattijuhani Koponen viittaa itämaiskuvioisen hartiahuivinsa alta kintaalla kaikelle ryhmittymiselle. "Jos tästä tulee ryhmä, se ei enää täytä tehtäväänsä", väittää tämä Kansallisista Nuorista SKDL:n kautta maan alle kulkenut originelli ajattelija.

Jos yrität etsiä tavoitteita tälle liikkeelle, parin kolmen keskustelun jälkeen olet ymmällä. Etsit sen perusideaa, aatetta, saat yhtä monta vastausta kuin tapaat miestäkin. "Tärkeintä on puutarhanhoito ja hashiksen poltto. Eikä se puutarhakaan niin tärkeä ole", lausui arvonsa kieltävä pääideologi haastattelussaan alkutalvesta.

Joka tapauksessa ryhmä nuoria ihmisiä haluaa paeta yhteiskuntaa maan alle. He ovat opiskeljoita, taiteilijoita, jopa tavallisia toimihenkilöitä, joille meidän yhteiskuntamme ei anna tilaisuutta toteuttaa itseään.

Suomalaista Underground-taidetta

Musiikissa maanalaisuutta edustaa The Sperm-yhtye. Sen musiikkia tehdään harkituissa tilaisuuksissa, ja sen ymmärtämiseen lienee liikkeen ulkopuolella vain ani harvoin lahjoja. Elokuvaakin on kokeiltu. J. Herbert Yrjölä ja Seppo Hilpo ovat elokuvanteon kärkimiehet. Niitä esitettiin Kulttuuritalon festivaaleilla, mutta nyt sattuneesta syystä esitykset ovat vähissä. Runoudessa ainakin yksi uutuuskokoelma edustaa maanalaisia vaikutteita. Vuorikadulla sijaitsevan atelierin ovenpielessä riippuu naulassa valmis romaani. Silkkaa mielettömyyttä -- ainakin meikäläisen mielestä -- esiintyy maalaustaiteessa, jossa muuan artisti poltti tai repi taulunsa heti niiden valmistuttua.

Suomen Underground-liikkeellä on oma lehti. The International Organ. Ensimmäinen numero sisälsi runoa ja proosaa, kuvia The Sperm-yhtyeestä jne. Mattijuhani Koponen sanoi runossaan: "vailla keksittyjä sosiaalisia eleitä; yksityisinä kuriositeetteina/kasvamaan uuteen, koettuun/ja opittuun, ja marraskuulaiset, (kun)/kasvavat asiaansa, asiansa veroisiksi/en vaadi muuta/kuin olla laiton & luistella kuvioni loppuun." Mikäli liikkeen idea ei vielä avautunut, selvyyttä kannattaa hakea myös PYH-nimimerkin tai -hahmon kirjoituksesta. "Taiteilija käänsi kylkeään ja hänen kylkeään ja kysyi kellolta mitä se oli, mutta se ei tiennyt mitään eikä vastannut tyhmään kysymykseen minkä kysyjä oli jo huomannut ja otti kaulasta kolmannelta nauhalta tulenpalavan äänenäänensä..."

The International Organin numero kaksi sisälsi kahdeksan tyhjää sivua. Kolmosessa oli julisteenomaisena Kulttuuritalon Sperm-festivaalien mainos. Numero neljä on myös ilmestynyt. Tosin vain harvat tietävät, missä ja mikä tämä numero on. Underground julisti nimittäin neloseksi erään päivälehden pääkirjoituksen. "Kun se oli niin posketon". Kantakoon lehti nyt kunniaansa.

International Organin seuraavasta numerosta jo keskustellaan, sitä tehdään. Lehteen tulee vain sanoja, ei yhtään järkevää ajatusta. "Me emme usko kommunikaatioon. Tärkeätä ei ole kuka lehteä lukee, vaan sen tekeminen", selitetään.

Hashis ja muut stimulantit

Maailmanlaajuiseen maanlaisuuteen liittyvät eittämättä nuo kuulut stimulantit. Ystäväni runoilija, joka seuraa suomalaista maanalaisuutta sangen läheltä, sanookin, hashiksen polton olevan suorastaan osa tätä liikettä. Mattijuhani puolestaan kiistää väitteen toteamalla, että liike on tärkein. Hashis on vain irrallisesti keksitty ja systeemiin sopiva, piristys. Sperm-yhtyeen etiketitön äänilevy sisältää silti hänen mukaansa musiikkia, jota ei koskaan olisi luotu, ellei olisi piristetty tuntoja ja kuuloja hashiksen avulla.

Undergroundilaiset keskustelevat stimulanteistaan kieltämättä sangen asiallisesti. Judo-kursseja käyvä Jan pitää kokemuksiaan myönteisinä ja epää jyrkästi esimerkiksi LSD:n haittavaikutukset. Silti hän myöntää itsekin kokeneensa hashiksen "vinosytytyksen", joka johti synkkämielisyyteen ja apaattisuuteen.

Useimmat tapaamistani maanalaisista ja heidän ystävistään eivät uskoneet näiden hyvien stimulanttien johtavan jatkuvaan käyttöön. Pikemminkin on odotettavissa kyllästymistä ja käytön vähenemistä. Tähänkin löytyy varaus. Yksi tapaamistani myönsi, että haittoja voi olla. Hänen ehdotuksensa olisikin sitten maailmanlaajuinen stimulanssireformi, jossa tutkittaisiin kaikkien aineiden vaikutukset ja suorastaan suositeltaisiin eri henkilöille sopivimmat lääkkeet. Alkoholi jäisi viimeiseksi. Se on pahin, sanotaan.

Mistä "aineita" saadaan?

Helsingissä voi ostaa hashista tai marijuanaa, mieluummin edellistä. Yleisempää kuulemma on, että sitä vain tarjotaan -- ystäville. Maahantuojina ovat nuoret noutajat, jotka hakevat pienehköjä eriä Tukholmasta yhteiskäyttöön. Joskus tulee vieraita kaukaa itämailta, ja silloin saadaan tuntuvia täydennyksiä.

Huoltopoliisi ja tulli ovat pyrkineet valvomaan tuontia parhaansa mukaan. Mm. viime syksynä paloi muuan kauppamies itse teossa. Maanalainen tarina väittää kuitenkin, että "käry" kävi väärään aikaan, koska muutamaa tovia myöhemmin olisi saatu verkkoon todellinen tukkuerä.

Tällä hetkellä kaupungissa on vähän aineita, joten pillerit ja vastaavat ovat nyt kovassa kurssissa. Siksi maanalaisen liikkeen arvonsa kieltävä johtaja lupaakin sotatilaa, ellei yhteiskunnan hashisasenne muutu. Taitaa siis tulla melkoinen kahina, koska tuskinpa Suomi ensimmäisenä stimulanssivallankumoukseen ryhtyy.

Mitä hashisjuhlissa tapahtuu?

Yleisin käsitys hashisjuhlista on orgiapohjainen. Poltetaan, vapaudutaan estoista ja ryhdytään mitä kummallisimpiin tekoihin. Seksuaalisuus ryöppyää valtoimenaan, kukaan ei takaa mitään. Maanalaiset kieltävät tämän. Tilassa oltaessa voidaan puhua. Ideat ryöppyävät, ne ovat suurempia kuin milloinkaan ennen. Maut, äänet, kirjaimet ja kuvat koetaan suurempina, valtavampina kuin normaalisti. Tai voidaan istua aivan hiljaa. Yhteys on ajatuksen tasolla.

Vaan kyllä seksuaalisuuskin pelaa oman roolinsa. Lainaan taas profeetan ajatuksia. "Kahden ihmisen suhde on luonnollinen. Jos he pitävät toisistaan, tehkööt mitä tahansa, se on luonnollista. Me asumme yhdessä. Meitä on paljon pienessä huoneessa. Me keskustelemme, joku maalaa. Ei meitä häiritse, jos kaksi ihmistä on siinä sivussa keskenään." Ja toinen mielipide: "Hashis itse asiassa vähentää sukupuoliviettiä. Vain silloin, jos se kaikesta huolimatta herää, kokee elämykset tuhatkertaisena. Pelkkä kosketus voi olla kuin räjähdys". Tähän voi sitten vielä jatkoksi sanoa, että maan alla jatketaan hippieliikkeen "rakastakaa"-ideaa. Käsitettäköön se sitten miten tahansa.

Surulliset lieveilmiöt

Underground-aatteelle sinällään voisi oikeastaan myöntää oikeutensa. Kuka tietää, vaikka se tosiaan pystyy luomaan kestävää uutta ajattelua. Oireitahan on. Mattijuhani Koponen, joka ei puoleen vuoteen "ole asunut missään eikä maksanut verojaan", kestäneekin aatteensa painon. "Kun soin oikealla äänellä, en enää välitä, mitä minun fyysiselle minälleni tapahtuu. Pankoot vaikka linnaan".

Monet muutkin maanalaiset ovat valmiit vastuuseen. Olipa jyrääjänä syyte hashishommista tai verolaiminlyönneistä. Valitettavasti heidän ympäristöönsä pesiytyy nuorisoa, joka ei pysty vastuuta kantamaan.

Esimerkiksi: On itämaiseen tyyliin sisustettu asunto, jossa on jumalankuvia ja muuta rihkamaa. Sen sohvalla istuu rähjäisen näköinen alushousufilosofi. Mietiskelee. Jakkaralla nuokkuu toinen nuorehko mies. Sisään ryntää viisitoistakesäinen tyttö. Julistaa olevansa maailman onnellisin. Eläneensä päivän "täydessä pilvessä". Olleensa huoltopoliisissa ja lähtevänsä kesäksi koulukotiin. Syleillään ja halataan.

Tällä ei ole mitään tekemistä maanalaisuuden kanssa. Se ei edistä mitään. Se ei ole kulttuuria. Se on anteeksiantamatonta vastuuntunnottomuutta.

Kaikki maanalaiset eivät tätä käsitä. "Jos meillä on tuollainen vaikutus, on aika ryhtyä tekemään politiikkaa, jota muuten vihaamme." Tuo ei ole vastaus. On tosin yksi, joka myöntää epäkohdan. "Tuollaisille nuorille hashis ei sovi. He eivät tarvitse stimulantteja vaan psykiatria, koska yhteiskunta on heidät johtanut täydelliseen kaaokseen." Esimerkkimme ei ollut keksitty. Huoltopoliisi löysi tarkastuksessaan hashiksen polttajana koulutytön. Emmekä usko, että hän enempää kuin esimerkkimmekään päähenkilö olisi ollut ainoa.

Vakavat leikit

Underground lähtee siitä, että ihmisellä on lupa toteuttaa itseään juuri niinkuin hän haluaa. Jokainen voi kirjoittaa, maalata ja tehdä elokuvia. Ei ole yhteiskunnan asia sanoa, mikä on hyvää, mikä ei. Pääasia on, että yksilö kokee elämyksensä mieluisina. Siksi nyt ollaan maan alla. The Sperm-yhtye odottaa tukea toiminnalleen valtiolta -- ehkäpä siihen on aihettakin -- silloin palataan maan päälle. Silloin suostuu Spermin johtaja antamaan viestinsä yhteiskunnalle -- ei muuten. Vaihtoehtona on sota ja kuuma kesä.

Kuten sanottu, en tällä hetkellä epäile, etteikö joku Koponen ja hänen lähimpänsä olisi valmiit kantamaan tekojensa seurauksia. Osalle seurausten hakeminen on jopa suoranainen tavoite. Yhteiskunnan hylkääminen ei sittenkään ole täydellistä.

Sitä todistaa riittävän monessa yhteydessä esiintynyt rahan etsiminen. Eikö vapaus yhteiskunnasta olisi vapautta rahastakin? Rahatta ei tule toimeen? Aivan, mutta puhuttakoon sitten asiat asioina, vastuut todellisina, sanoisin.

Lontoolainen Underground-lehti kirjoittaa suomalaisista aateveljistään. Provojen viesti julkaisee erikoisnumeron. Viestit kulkevat ympäri maailmaa. Mainio juttu. Se ei vain vie vastuuta siitä, jos yksikin nuori ihminen sortaa itsensä stimulantteihin, joita ei pystytä käyttämään.

Maanalaiset ovat taatusti pahoillaan näiden kahden ilmiön yhteenliittämisestä. Vaan kenen on syy? Yhteiskunta ei tosiaankaan ole helppo koettava. Sen parannusyrityksiin -- maanalaisuuteenkin -- on syytä suhtautua vakavasti. Parannusta yrittävien asia on pitää huolta siitä, ettei kaikki muutu pelkästään vakavaksi leikiksi.

Terveisiä.Kuvatekstit:


"Underground-maailma on värikäs ja moniselitteinen. Mattijuhani ja hänen klaaninsa esiintykööt siis maanalaisessa kaleidoskooppivalokuvassa."


"Maanalaisten ikioma The Sperm-yhtye esiintyy harvoin ja harkiten. 'Vanha' on saanut kunnian olla yhden konsertin tapahtumapaikka. 'Kun soin oikealla äänellä, en välitä, mitä fyysiselle minälleni tapahtuu'."


The Sperm @ pHinnWeb