Uusi esipuhe, kevät 1997
Mitä, miksi, milloin?
Tämän käsillänne olevan tekstin ensimmäinen versio syntyi keväällä 1994 Ilkka Mäyrän Tampereen yliopiston Taideaineiden laitoksella vetämällä Koneihminen-kurssilla, jossa pyrittiin pohtimaan ihmisen ja teknologian välistä suhdetta niin kirjallisuustieteen kuin kulttuurintutkimuksenkin näkökulmasta. Lisäksi mukana oli materiaalia edellisenä syksynä kirjoittamastani uusille kirjallisuudenopiskelijoille tarkoitetun Tekstianalyysi-kurssin lopputyöstä, jota sovelsin tähän yhteyteen. Tämä teksti on seikkaillut tiedostoissani nyt parin kolmen vuoden ajan; välillä on ollut tarkoitus kääntää sitä englanniksi uudella materiaalilla täydennettynä, mutta ajan puutteen takia työ on ollut tähän asti jäissä. Nyt olen saanut tekstin vihdoinkin HTML-muotoon, ja tarkoituksena olisi alkaa päivittää, täydentää ja editoida tekstiä edelleen, sikäli kuin aika ja muut projektini (joista suomalaisen teknomusiikki-scenen kronikoiminen tietoverkkoon ei ole kaikkein vähäisimpiä ja vähiten aikaa vieviä, opiskelusta puhumattakaan) antavat myöten.
A work in progress
Kuten olette huomaava, teksti on kaukana täydellisestä. Paitsi, että teknon ja muun elektronisen tanssimusiikin viimeisimmät alagenret ja virtaukset puuttuvat kokonaan (kuten vaikkapa Brittein saarilla suosioon nousseet jungle/drum & bass ja trip hop, tai sellaiset viimeaikaiset genrekummajaiset kuin illbient, post-rock tai bhangra), myös monia aikaisempia tärkeitä kehitysvaiheita on jäänyt pois, kuten vaikka Jamaikalla instrumentaalireggaesta siinnyt dub tai New Yorkissa 80-luvun alussa hip-hopin kanssa yhdessä kehittynyt electro, jota monet pitävätkin rapin ja teknon välisenä "puuttuvana renkaana". Samoin en maininnut ensimmäisessä versiossa myöskään sellaisia 60-luvun kokeilijoita kuin brittiläinen levytuottaja Joe Meek, joka kehitteli ajan kitarayhtyeille kummallisia avaruuskaikusoundeja, tai parivaljakko Jean-Jacques Perrey ja Gershon Kingsley, joiden varhaisista Moog-levytyksistä on tullut viime vuosina kuumaa kamaa easy listening-musiikin tultua jälleen muotiin. Myöskään diskomusiikin vaikutuksesta nousevaan housemusiikki- ja teknogenreen en sanonut mitään, ja monia muita puutteita (artisteja, kehitysvaiheita, levytyksiä, ym.) tulee edelleen mieleen tekstiä kriittisesti nyt tarkastellessa. Teoriapuolen ja kulttuurintutkimuksen ihmisillä lienee myös sanansa sanottavanaan.
On siis tullut aika alkaa kehittää tekstiä edelleen. Koska tiukat suunnitelmat ja tarkat aikataulut yleensä kokemusteni mukaan pettävät, en pyrikään antamaan mitään tarkkaa ajankohtaa, jolloin teksti olisi oleva "valmis", lopullinen versio. Sen sijaan pyrin tekemään lisäyksiä enemmän tai vähemmän säännöllisesti, kirjoitusinspiraation sopivasti iskiessä tai Kuningas Ajankäyttösuunnitelman antaessa myöten (jälkimmäiseen tosin minut paremmin tuntevat voivat tirskahdella sarkastisesti). Olen koonnut nyt muutaman vuoden ajan lehtiartikkeleita, tekstejä ja posteja Internetistä sekä muuta lähdemateriaalia, josta voisi olla hyötyä historiikin tulevissa versioissa. Tämä materiaali apunani lähden nyt työstämään historiikkia edelleen, toivoen että tekstistä voisi olla tulevaisuudessa iloa ja hyötyä niin musiikin harrastajille kuin akateemisellekin väelle. Tässä kohdassa toivotan siis kaikki kommentit, täydennykset, korjaukset, huomautukset, lisäykset ja niin edelleen tervetulleiksi, ja virtuaalimaailmassa minut saa parhaiten kiinni osoitteesta phinnweb@sci.fi. This is a work in progress. Päivitykset löytyvät täältä.
Lisätietoa?
Monet tekstin lukijat varmasti kaipaavat täydentäviä linkkejä, joista hakea enemmän tietoa aiheesta. Alkuvaiheessa linkkejä tuleekin enemmän tai vähemmän epäsäännöllisesti mukaan, mutta hätäisimmille kehotan tutustumaan elektronisen musiikin historian linkkeihin sekä pHinnWebin linkkisivuihin, joiden kautta varmasti läytyy lisäinformaatiota niin elektronisen musiikin ja teknon artisteista, levy-yhtiöistä kuin genreistä, historiasta, soittimista ja niin edelleen. Olen myös kirjoittanut lyhyen esityksen "digitaalisesta musiikista". The Official alt.rave FAQ antaa myös hieman lisätietoa rave-kulttuurista. Viimeisimpänä kannattaa lukea myös Greg Kotin juttu siitä, kuinka tekno on ottanut viime aikoina Yhdysvalloissa tuulta purjeisiinsa suurten levy-yhtiöiden markkinoidessa sita nyt yleisnimellä electronica. Lisäksi voi olla kiinnostavaa kuulla, mikä on Ed Lunan näkemys teknon historiasta ja lukea hieman "transsimusiikista". Mark Grimshaw kirjoittaa remiksauksesta (kiitokset vinkistä Juhana Kouhialle). Marc Weidenbaumin kokoama bibliografia elektronista musiikkia ja teknokulttuuria käsittelevistä kirjoista löytyy täältä.
Suomenkielinen Nuorison identiteetti ja alakulttuurit -teksti kannattaa niin ikään käydä läpi, samoin Pertti Grönholmin kokoama Musiikin trendisanasto. Yleistä taustatietoa populaarimusiikin kehityksestä antaa Topi Järvisen kokoama Jazzin ja rockin historia. Tuorein lisäys on Pauliina Seppälän pro gradu -tutkielma Laittomat päihteet ja rave-kulttuuri.
Kiitokset
Tahdon tässä vaiheessa esittää kiitokset sellaisille ihmisille kuin Jaana Kulo ja Ilkka Mäyrä, joita ilman tätä tekstiä ei olisi ehkä koskaan syntynyt; samoin kritiikistä ja kommenteista sellaisille kuin Samu Mielonen, Sam Inkinen ja Juri Nummelin, sekä monille muille, jotka ovat historiikkiani kohtaan osoittaneet huomiota.
Erkki Rautio
Tampere, 14.5. 1997
[Intro] [Hardware] [Software] [Interface] [Outro] [Pääsivu] Copyright © 1994-2002 Erkki Rautio
Back to The History of Electronic Music @ pHinnWeb