I: HARDWARE

Synteettinen vallankumous

Säveltäjät ja muut ihmiset musiikkibisneksessä alkoivat hiljalleen tajuta soittimen avaamat mahdollisuudet, mutta suurelle yleisölle syntetisaattorin valtaisa potentiaali avautui vasta, kun säveltäjä Wendy Carlos julkaisi vuonna 1968 albuminsa Switched-On Bach, joka oli levytetty kokonaan Moogin laitteistolla. Levy piti sisällään sovituksia Johann Sebastian Bachin musiikista kokonaan syntetisaattorille sovitettuna, ja siitä tuli myyntimenestys. Nykyiseen tekniikkaan verrattuna levyn äänittäminen oli äärimmäisen työteliäs prosessi, sillä jokainen yksittäinen ääni piti nauhoittaa erikseen ja koota sitten yhteen päällekkäisäänitysten avulla. Albumin myötä sana "syntetisaattori" oli vihdoin kaikkien huulilla, ja soittimesta tuli vakioinstrumentti sekä rockissa ja jazzissa että klassisessa musiikissa ja avantgardessa.

Moogin syntetisaattori sopi erinomaisesti studiokäyttöön, mutta oli esitystilanteisiin tai tien päälle otettavaksi liian monimutkainen, raskas ja oikullinen. Vuonna 1969 Moog Company toi markkinoille Minimoogin, yksinkertaisen monofonisen syntetisaattorin, joka oli suunniteltu live-esitystilanteita varten. Vuonna 1975 tuli polyfoninen syntetisaattori Polymoog, joka käytti ensimmäisenä hyväkseen integroituja piirejä kontrolloidakseen syntetisaattorin ääntä. Robert Moog jätti Moog Musicin vuonna 1977 ja toimi sen jälkeen itsenäisenä suunnittelijana ja konsulttina musiikkiteollisuudessa. Oikeuden Moog-syntetisaattorin nimeen hän sai jälleen vuonna 2002.

Moogin suosion innoittaman markkinoille iskivät muutkin soitinten valmistajat, näiden etunenässä Alan R. Pearlmanin luotsaama Arp Instruments, jonka Arp 2600 -syntetisaattorista tuli pieni klassikko muusikoiden keskuudessa. Moogin aikalaisen ja alan toisen merkittävän pioneerin Donald Buchlan syntetisaattorissa ei ollut ollenkaan koskettimia, millä oli merkitystä niille säveltäjille, jotka halusivat välttää kosketinorientoitunutta lähestymistapaa musiikissaan. Muita suuria laitevalmistajia olivat Oberheim, Roland, Korg ja EMS.

Seuraava luku: Muut


[Hardware: pääsivu] [Elektronisen musiikin ja teknon lyhyt historia]

pHinnWeb