Amerikasta Laituriin, laiturista Suiciden mukaan: Panasonic huipentaa Laiturin yökonsertin Samppalinnassa

Jari Nikkola, Down By The Laituri 12.-16.6.1996 -tiedotuslehti

Mikä on se suomalaisyhtye, josta kirjoittavat ylistävään sävyyn jopa nirppanokkaisuudestaan tunnetut brittijulkaisut? Mikä on se kansainvälisesti ansioitunut turkulaisyhtye, josta kaikki tietävät jotain, mutta jota vain harvat ja valitut ovat oikeasti kuulleet?

Oikea vastaus molempiin kysymyksiin: Panasonic.

Down By The Laiturin yökonserttiin Samppalinnan maauimalaan saapuva Panasonic (Mika Vainio, Ilpo Väisänen ja Sami Salo) on kolmivuotisen uransa aikana keikkaillut pääasiassa Suomen rajojen ulkopuolella. Saksa, Belgia, Englanti ja Itävalta ovat jo useaan otteeseen saaneet todistaa turkulaisen kokeilevan elektroniryhmän hillittyä lava-aktia. Viimeisin kiertue tehtiin huhtikuussa Pohjois-Amerikkaan, jossa tutuksi tulivat mm. New Yorkin ja Montrealin konemusiikkiklubit. Turkulaiskolmikon tuoreimpaan matkaan sisältyi myös joukko erikoisia tilanteita. 800 km:n ajomatkan jäljiltä saapuminen Clevelandiin voi olla eksoottinen kokemus. Varsinkin, jos ensimmäinen tuttavuus kaupungissa on nimeltään "Leather", joka kertoo olevansa tulossa tulennielijäksi Panasonicin keikalle.

- Clevelandin keikka järjestettiin vanhassa teatteritalossa, jossa toimii mm. Amerikka-Unkari-lauluseura, Mika Vainio hymyilee.

- Se talo toimi myös Clevelandin kommunistisen yhteisön kokoontumispaikkana ja yleisönä meillä oli järkyttävän isoja ja partanaamaisia industrialhippejä, jotka heilui Charles Manson -paidat päällä. Lopulta nekin osoittaututuivat aivan loistaviksi tyypeiksi. Orastavaa underground-legendan mainetta keränneen Panasonicin sukupuussa polut johtavat helpoimmin Hyperdelic Housers-dj-ryhmän jäljille. Houserit eli Mika Vainio, Esko Routamaa ja sittemmin mm. Sähkö-levymerkin ja Ambient City -radioprojektin lanseerannut Tommi Grönlund, aloittivat säännölliset yöravet Turussa kesällä -89. Vierailtuaan mm. Leningradin ensimmäisissä warehouse-juhlissa houserit järjestivät vuoden 1990 Laiturissa legendaariset Odd Zone -yöjuhlat. Saman vuoden laiturijulisteesta vastannut Ilpo Väisänen vaikutti tuolloin poikkitaiteellisessa Ultra 3 -ryhmässä, joka myöhemmin Vainiolla jatkettuna sai nimekseen Sin Ø. Panasonic perustettiin kesällä 1993 ja ryhmän kolmas lenkki, Sami Salo hakeutui mukaan vuotta myöhemmin Sähkön kautta.

Yhden EP:n ja Vakio-CD:n jälkeen uraputki heittää Panasonicin nyt kaikkien aikojen neljännelle Suomen keikalle Samppalinnan maauimalaan. Kun yleisöllä on mahdollisuus seurata tahpatumia joko altaasta tai sen reunalta, ja tarjottavana on vain parasta, on asetelmassa Suuren Tapahtuman esimakua. Tätä tapahtumaa muistelevat useat vielä kiikkustuoleissaankin.

Vaikka Panasonicin musiikissa ei varsinaisesti ole vitsejä, on mukana aina elementtejä, jotka ainakin meidän mielestämme kuulostavat hauskoilta, Vainio murtaa yhtyeen ympäriltä turhaa totisuutta.

- Down By The Laiturin yökonsertin musiikki tulee oleman eräänlainen "vesitetty" versio normaalista. Keikan rakenne on samankaltainen kuin aina ennenkin, mutta soundimaailma ratkaisevasti erilainen. Tarkoitus ei siis ole harrastaa aivan raskainta mahdollista mättöä.

Kesäkuussa Panasonic julkaisee uuden neliraitaisen EP:n englantilaisen Blast First -yhtiön kautta. Myöhemmin kuun loppupuolella ryhmä suuntaa keikoille Englantiin ja Italiaan.

Varsinainen uutispommi osuu syksylle. Tuolloin Panasonic ja varmasti eräs yhtyeen suurimmista vaikuttajista, legendaarinen Suicide toimivat avajaisesiintyjinä Lontoossa avattavalla uudella konemusiikkiklubilla.

- Alan Vegan ja Martin Revin musiikki on enemmän kuin tuttua jo yli kymmenen vuoden ajalta, joten niitä keikkoja odottaa erityisellä mielenkiinnolla. Alun perin puhuttiin keväästä, mutta klubin valmistuminen on siirtänyt tapahtuman syksyyn. Myös Japani on osoittanut kiinnostusta Panasonicia kohtaan, Vainio valottaa yhtyeen laiturikeikan jälkeisiä suunnitelmia.


Panasonic ja Sait-D yökonsertissa Samppalinnan maauimalassa la-su välisenä yönä 16.6.1996 klo 02-06.

Copyright © 1996 Down By The Laituri

Other Pan sonic interviews

[Scrapbook] [pHinnWeb]