Corporate 09

Carri Suksia, Frantic Mag 6, lokakuu 1993

Turkulainen Corporate 09 on parin vuoden ajan tehnyt monivivahteista technomusaa eri tyylisuunnille ja on saanut matalasta profiilistaan huolimatta nimensä esille myös kotoisella musiikkirintamalla. Yhtyeen alkuaikojen musiikki oli enemmänkin technohousea saaden ajoittain hyvinkin paljon vaikutteita myös industrial-musiikista. Viimeisin saavutus yhtyeellä on päätyä Radio Mafian Kapteeni Demon kokoomalevylle, mikä osoittaa avoimmuutta myös kotimaisessa, muuten niin vanhoillisessa musiikkielämässä.

Corporate 09 perustettiin kevättalvella 1991 Pertti Grönholmin alias Groen ja Mika Vainion alias Ø toimesta. Tällä kokoonpanolla Corporate 09 julkaisi maxin Enjoy With Trust kesällä -91 ja cd:n Mindprobe joulukuussa samana vuonna. Cd:tä prässättiin 1000 kappaletta ja sen tuotti kokonaisuudessaan Castle Finland Oy. Tämän jälkeen yhtyeestä oltiin kiinnostuneita jopa Belgiassa Antler-Subwaylla asti, mutta mitään valmista ei saatu aikaan. Mindprobe on voimakas levy, josta paistavat läpi vaikutteet rankempaankin elektroniseen musiikkiin, industrialiin ja ebm:ään. Laulua ei yhtye käytä, mutta tuttuja puhesampleja löytyy niin Blade Runnerista kuin Persianlahden sodastakin. Tästä huolimatta levy on pohjimmiltaan kuitenkin varsin uutta ja kaupallisempaa technohousea.

- Kokeilimme soittaa biisejämme kasetilta ravebileissä, jotta olisimme nähneet yleisön reaktioita, kertoo puhelimella tavoittamani Grönholm. Musiikkimme on kuitenkin enemmän kuuntelemiseen tarkoitettua. Se on suunnattu jonkin verran tanssikansalle, mutta se soveltuu myös nojatuolikuunteluun. Meillä on niin erilaisia biisejä. Keikkoja kokoonpano ei ole tehnyt, vaikkakin keikkatarjouksia tuli niin ravebileisiin kuin ravintoloihinkin.

- Soittokamamme eivät sovellu keikkailuun, meitä kiinnostaa enemmän biisien ja levyjen tekeminen kuin keikkailu.

Tänään, loppuvuodesta 1993 Corporate 09 on sooloprojekti, sillä Mika Vainio lähti yhtyeestä keskittyäkseen enemmän tärkeämpään projektiinsa eli Hyperdelic Housersiin, joka on ravekansan parissa varsin tunnettu. Tämän jälkeen on Corporate 09 elänyt vuoden verran hiljaiseloa, mutta nyt on P. Grönholm löytänyt jälleen aikaa sävellystyöhön ja tuloksena tästä on demo tulossa lähiaikoina. Uudemman materiaalin Grönholm kertoo olevan enemmän ambient/hypno/trancetechno-vaikutteista. Kaikki Corporate 09:n materiaali on nauhoitettu yhtyeen omassa studiossa Lahdessa.

Pertti Grönholm kertoo saaneensa herätyksen konemusiikin pariin 80-luvun alussa, kun technopopbändit kuten Depeche Mode, Soft Cell ja Visage vyöryivät Englannista ihmisten tietoisuuteen. Näiltä ajoilta on peräisin myös herran ensimmäinen syntikka. Kääntymys enemmänkin technohousen eli raven pariin alkoi vuonna 1988-89, kun acidboomi alkoi vallata alaa.

- Tulin Turkuun noihin aikoihin opiskelemaan ja täällä pidettiin silloin bileitä joka viikonloppu varastohalleissa, metsissä, rautateillä ja mitä kummallisimmissa paikoissa, kertoo Grönholm.

Hän mainitsee suosikkibändeikseen ja suurimmiksi vaikuttajikseen Orbitalin, LFO:n, mutta osansa saavat myös Frontline Assembly, Clock Dva ja Delerium. Vaikutteita on saatu myös 70-luvun ambient-tyylistä, mm. Brian Enolta.

- Kuuntelen oikeastaan kaikkea 22-Pistepirkosta Bachiin. Deleriumista voidaan tämä tarina helposti johtaa Grönholmin toiseen projektiin nimeltä Disaster Village, joka on kuulemma valitettavasti jäänyt pääprojektin jalkoihin ja on vielä täysin demoasteella. Disaster Villagea Grönholm kuvailee Delerium-tyyliseksi orkestraaliseksi synamaalailuksi.

Frantic jää odottelemaan yhtyeen uutta demoa kuten myös materiaalia Disaster Villagelta, joten kuulemme varmasti molemmista projekteista vielä tulevaisuudessa paljon.

Copyright © 1993 Frantic Magazine

Scrapbook.