Päätähtenä Jimi Tenor

Suomalaisen kulttimuusikon ainoa livekeikka oli Lontoossa itsenäisyyspäivän juhlilla

Juha Sainio, Helsingin Sanomat, 8. joulukuuta 1996

LONTOO - Itsenäisyyspäivän ilta Suomen kulttuuri-instituutissa Lontoossa. Paikalla ovat Britannian tunnetuimmat suomalaisnaiset, MTV-Maria Guzenina ja Suvi Jääskeläinen, sinisilmäinen sairaanhoitaja. Hänen kuvansa komeili kymmenen päivää sitten Timesin, Daily Telegraphin ja Guardianin etusivulla halvimmassa ja kenties tehokkaimmassa julkisuusryöpsähdyksessä, joka Suomea on milloinkaan Britanniassa kohdannut.

Illan päätähti on kuitenkin Jimi Tenor, joka ei ole vielä yhtä kuuluisa kuin Maria ja Suvi, mutta pyrkimys huipulle on vahva.

Melody Maker valitsi vastikään Tenorin tuoreen singlen Can't Stay With You Baby viikon singleksi. "Tyylikkään ainutkertainen kuin vispikermalla täytetty vesisänky", hersytteli Vox-lehti. The Face-lehti esitteli joulukuun numerossaan harvinaisuuden, suomalaisen poptähden. Lähimmäs tähteyttä ylsi Facen mukaan Jean Sibelius aikoinaan, mutta "hänkin heitti veivinsä jo satoja vuosia sitten".

Jimi Tenorin ainoaa live-esiintymistä Lontoossa on pakkautunut seuraamaan toistaa sataa kutsuvierasta, jotka suomalaisten pikkuherkkujen ja juhlajuomien auttamina pääsevät nopeasti hyvään vauhtiin.

Kulttuuri-instituutin kellarikerros on pantu uuteen uskoon. Lontoolaistaiteilija Jeremy Dellerin käden jäljiltä tila hohkaa fluoresoivassa valossa.

Jimi Tenor esiintyy huoneen takaosassa. Hän on valmistanut iltaa varten party tapen, jonka päälle hän laulaa ja soittaa kosketinsoittimilla ja saksofonilla. Välillä hän soittaa koskettimia takamuksellaan, jolloin kädet vapautuvat saksofonia varten. Musiikki? Jonkinlaista discon ja teknon sekoitusta, ehkä.

Havunoksia ja samppanjaa

Tenoria avustaa kaksi vaaleaa kaunista naista, jotka leyhyttelevät Tenorin kasvoja havunoksilla ja tarjoilevat hänelle samppanjaa. Välillä Tenor purskauttaa suustaan kuohujuomaa lähinnä seisovien ylle.

Pienen Suomen pieni Liberace ottaa yleisönsä suvereenisti. Ehkä vielä joskus koittaa päivä, jolloin hän voi kitsch-pianistiesikuvansa tavoin sanoa pilkkaajilleen nauravansa koko matkan pankkiin asti.

Kulttuuri-instituutin ennakkoluuloton johtaja Henrik Stenius seisoo huoneen takaosassa keinovalon kelmeänä ja myhäilee tyytyväisenä instituutin tuoreimmalle tempaukselle. Tähän eivät muut pohjoismaat pysty.

Copyright © 1996 Helsingin Sanomat

[Scrapbook]

[pHinnWeb] [FinnScene] [FinnDiscog] [FinnContacts] [FinnScene - Early Years] [5HT] [Links]