Kari Makkonen:

Turkulainen Ilpo Väisänen kiertää maailmaa Pan Sonic-yhtyeessä

Turun Sanomat, Jari Nikkola:

Pan Sonicin elektro-avantgarde menestyy maailmalla

-Turkulaisista kulttuurihankkeista Ständissä on oikeanlaista asennetta. On rakennettu oma toimiva kuvio eikä ole jääty baarin pohjalle miettimään maailman pahuutta. Lisäksi projektin henkilöstö vaikuttaa hyviltä tyypeiltä.

Turkulaisen Titanik-gallerian johtoryhmässä vielä 1990-luvun puolivälissä vaikuttanut Ilpo Väisänen on viime vuodet katsellut maailmaa ja globaaleja kulttuuri-ilmiöitä milloin Pohjois-Amerikan vinkkelistä tai Espanjasta, toisinaan taas Pan Sonicin elektroninen avantgardemusiikki on vienyt Väisästä ja Mika Vainiota Japaniin ja Keski-Euroopan kulttuuriareenoille.

Varsinaisena tukikohtanaan Väisänen pitää Barcelonaa. Vaikka matkapäiviä miehelle kertyy vuodessa jopa kymmenen kuukauden ajalta, ei tuttua kotiosoitetta Parkin kentän laidalla Turussa ole tarkoitus kokonaan unohtaa.

-On tärkeää säilyttää joku paikka johon pääsee välillä lepäilemään, todentaa Väisänen Jean Sibeliuksen jo 1948 naulaamaa teesiä siitä, miten "ihmisen on hyvä elää elämäänsä joko suurissa kaupungeissa tai metsän keskellä".

Metropolien vilinässä ja kiertue-elämän toistuvien rutiinien keskellä Suomi merkitsee Väisäselle rauhoittumista ja uusien ajatusten tuottamista.

Kulttuurin kehto

Pan Sonicin matka maailmalle on merkittävä osa turkulaista aikalaishistoriaa. Aikoinaan Kuopiosta Turkuun opiskelemaan saapunut Väisänen lyöttäytyi 1980-luvun lopulla yhteen silloisen Hyperdelic Housers-organisaattoriryhmän kanssa. Hyperdelic Housersin piiristä kehittyi myöhemmin myös mm. yleismaailmallista kulttisuosiota nauttiva Sähkö-levymerkki.

Acid housen ja warehouse-partyjen kulta-aikoina Väisänen löysi luont evaksi musiikilliseksi yhteistyökumpanikseen Turusta Mika Vainion. Alunperin Panasonic-nimellä toiminut musiikin ja installaatiotaiteen rajoja pirstova ryhmä kiinnitettiin englantilaiselle Blast First-merkille vuonna 1995.

Helmikuussa julkaistava uusi albumi "A" on jo ryhmän kolmas kansainvälisessä levityksessä oleva tuote.

Vuosien aikana Väisänen ja Vainio ovat säveltäneet musiikkia myös avantgardistisiin muotinäytöksiin ja osallistuneet installaatioprojekteihin niin Japanissa, Ranskassa kuin Pohjois-Amerikassakin.

-Kyllä Pan Sonic on minun mielestäni kuitenkin eniten musiikkiesitys, Väisänen kuittaa spekulaatiot tyylilajinsa eurooppalaista huippuosaamista edustavan ryhmän taiteellisesta olemuksesta.

-Kysymys on ehkä siitä, että yleisö on tottunut hieman erilaiseen esityskäytäntöön konserteissa. Parhaat keikat Pan Sonicilla on yleensä Saksassa, siellä Pan Sonicin musiikista löydetään linkki 50-luvun elektronimusiikin pioneereihin. Sama ilmiö elää kulttuurillisista syistä myös Ranskassa.

-Amerikassa taas kaikkea Euroopasta tulevaa pidetään automaattisesti korkealuokkaisena. Eurooppa edustaa siellä "kulttuurin kehtoa" ja kaiken eurooppalaisen musiikin voi siis ennustaa olevan todennäköisesti korkeatasoista, Väisänen naurahtaa ironisesti.

Livelevyn tekoon Pääsiäissaarille

Alkanut vuosi merkitsee Väisäselle ja Vainiolle yhä kiristyvää työtaakkaa. Maaliskuussa starttaa neliviikkoinen Euroopan kiertue Ranskassa, Sveitsissä, Saksassa, Italiassa ja Belgiassa. Kiertuetta jatketaan Pohjois- Amerikan päivämäärillä myöhemmin keväällä.

Kolmas albumi "A" julkaistaan maailmanlaajuisesti helmikuussa ja julkaisua täydennetään "B"-nimisellä maksisinglellä maaliskuussa.

Lisäksi sekä Väisäseltä että Vainiolta julkaistaan tuoreita musiikkinäytteitä saksalaisen Noton-merkin kaksitoistaosaisessa julkaisusarjassa kuluvan vuoden aikana.

Väisäsen henkilökohtaisista projekteista mainittakoon osallisuus Titanik-gallerian ulkomaille matkaavassa ryhmänäyttelyssä myöhemmin tänä vuonna. Turkulainen Mind Records puolestaan julkaisee Väisäsen "Jarru"- projektin musiikkia jo aivan lähiaikoina.

Väisäsen mukaan myös yhteistyö kulttilegenda Alan Vegan kanssa on mahdollisesti saamassa jatkoa Japanin konserttien yhteydessä.

-Vuosituhannen vaihteessa Pan Sonicin on tarkoitus soittaa keikka Uudessa Seelannissa tulivuoren juurella. Projektin toteutuminen on kuitenkin vielä epävarmaa.

-Toteuttamatta on vielä myös live-levyn teko Pääsiäissaarilla. Siellä patsaiden keskellä Pan Sonic olisi varmasti elementissään. Itseasiassa levy-yhtiö on jo innostumassa ideasta, nauraa Väisänen huimapäistä ideaansa.

Ilpo Väisäsen ja Mika Vainion Pan Sonic aloittaa neliviikkoisen Euroopan kiertueensa maaliskuussa Ranskasta. Pan Sonicin uusi levy "A" julkaistaan englantilaisella Blast First-merkillä helmikuussa.


Copyright © 1999 Turun Sanomat. Reprinted with permission.
Other Pan sonic interviews

[Scrapbook] [pHinnWeb]