Nu Science
Interview


nu science puhuu

Maaliskuu 1998

Tämä haastattelu on kooste keskusteluista, joita olen käynyt Mikko Ojasen, Nu Sciencen rumemman puoliskon, kanssa sekä Mikon sohvalla maaten että puhelimitse ja sähköpostitse. Toivottavasti näissä on jokin tolkku säilynyt.

OS (journalisti): Miten Nu Science sai alkunsa? Siis millainen on bändin esihistoria?

MO (organisti): Tuohan nyt onkin aikas pitkä tarina. Henri [Tani] hengaili meidän sohvalla 1996 kesällä aika usein, kun sillä oli niin pitkä kotimatka ja busseja kulki Sipooseen huonosti. No, mulla oli vireillä jotain kokeiluita ja vastaavasti Henri, joka kuunteli Mo' Wax -matskua, oli myös kiinnostunut tekemään. Siitä kesästä asti siitä varmaan puhuttiin, että pitäis nauhotella jotain.

Mulla kun nyt sattu oleen noita koneita, niin se oli joskus loka-marraskuussa, kun ekat biisit saatiin nauhalle ('Transmission', 'Filter' ja vielä julkaisematon 5-minuuttinen naputus). Mun Englannin matkan aikana jouluna -96 Henri oli sitten vääntänyt meillä pari kappaletta lisää ('Macho Star', 'Airport'). Lopullisesti (ainakin mun mielestä) kaikki loksahti kohdalleen helmi-maaliskussa, kun teimme yhdessä 'Way Outin'. Se oli jotenkin - ainakin siihen aikaan - ensimmäinen tosi jäsentynyt ja sävelletty - oikein semmonen biisibiisi.

Nimiä ei tässä vaiheessa vielä ollut, niin bändillä kuin biiseilläkään. Ne tuli vasta syksyllä -97 luovan tauon jälkeen, kun Henri pyöritteli pariakin kansi- ja nimi-ideaa. Lokakuussa nauhotettiin taas ('Mir') ja marraskuussa vielä ennen CD:n polttoa nauhotettiin 'Essence'. Loppu lieneekin jo enemmän muiden käsissä.

OS: Teidän musa on aika omalaatuista, mutta löytyisikö jotain esikuvia? Tai kerro nyt ainakin, millaista tavaraa itse kuuntelette.

MO: Henristä en mene sen enempää takuuseen, kuin nuo Mo' Wax- ym. hiphop/elektroexperiment -jutut. Itse voinen kyllä mainita joitakin, mitä tältä alueelta on tullut kuultua. Tietty Pan sonic kytee jossain taustalla; ei sillä, että semmoista haluaisi tehdä, mutta kuitenkin. Ehkä suoremmin vaikuttimena on ollut tuo FSOL:n ISDN, Tenorin - nimen omaan - Europa, Star Wars -soundtrack, Aphex Twiniä. Tietysti täytyy vielä mainita noista vanhoista proge- ja Krautrock-jutuista ainakin Gong ja Can.

Vaikeahan noita on erottaa, että mitä juttuja haluaisi ylipäänsä tällä kokoonpanolla tai nimekkeellä tehdä ja mitkä on sitten jo ihan muita juttuja. Onhan siellä esim. MIR:ssä olevinaan ihan pelkkää bossa-jazz -pianoakin ja semmosta materiaalia on ennemmänkin, mutta se oli ainakin mun mielestä enemmäkin vahinko kuin tarkoitus, että se tulee tähän bändiin. Se on muutenkin se biisi, jossa kytee pieni ristiriita tuon bändin alanimekkeen "sample free" kanssa.

OS: Ajattelin hiljaa mielessäni teidän keikalla, että sopiva vertailukohta voisi olla ehkä nuo Helsingin 60-luvun happeningit, joita ainakin Otto Donner järjesti. Siellähän oli mm. Eino Ruutsalon elokuvia ja Erkki Kurenniemen musiikkia ja muuta sellaista.

MO: No, toi on aika mielenkiintoista, että mainitsit tuon Kurenniemen. Poikkesin nimittäin juuri äsken tuolla Helsingin yliopiston Musiikkitieteen laitoksen studiossa kyselemässä Kurenniemen jälkeenjääneitä nauhoja. Laine lupasi sitten soitella niitä mulle joskus, ja niilla on siellä kaiketikin sekä alkuperaiset että kuuntelukopiot Kurenniemen materiaalista. M.A. Numminen on ilmeisesti käynyt hakemassa sähkokvartetin pois joskus, eikä se kai ole yhtenä kappaleena enää pitkään aikaan ollutkaan. Joitain noita Kurenniemen DIMI-koneita sen sijaan saattaisi olla tallessa. Kai sinne studiolle pääsisi jotain tekemäänkin, mutta täytyy nyt miettiä ja kehitellä aikaa jostain.

OS: Mitä mieltä olet siitä, kun minä jotenkin koin teidän musiikin aika kuvallisena?

MO: Toikin on aika hauska juttu, sillä ennen levyn polttoa ja just MIR:n nauhottelun aikaan oli tarkotus tehdä nimen omaan soundtrack-levy Henrin leffoihin. Mulle ainakin instrumentaalimusiikki on aina kuvallista - jossain muodossa. Mutta jos ajatellaan jotain Kurenniemen juttua niin kylla meidän musiikki on jotenkin konkreettisempaa. (HEHHEH, musique concrète) Tai siitä tulee helpommin (mukavampia) mielikuvia. Joka tapauksessa kuvan taustalle ainakin osin noita kappaleita on tehty, että siinä mielessä mielikuvat on tärkeitä.

OS: Mitä tulevaisuudessa on luvassa? Keikallahan teillä oli jo uusina elementteinä didgeridoo ja joitain rumputaustoja.

MO: Meillä taisi olla jonkinsorttista palaveria aiheesta joskus tuossa. Enemmän loungeurkuja, -pianoja ym. muita teemoja, mutta edelleen samojen vanhojen leikkaa-liimaa -kuuloisten taustojen päälle. Mua kyllä kiinnostais tehdä enemmän myös tuollaista suoraa ambient-tyylistä ('Entré') matskua. Meidän musiikista on sanottu, että eihän se nyt mitään musiikkia ole vaan lähinnä organisoitua ääntä. No eipä tuo nyt haittaa, koska mä ainakin pidän äänistä ja niiden tekemisestä tai pitämisestä.

Just tänä aamuna viimeksi mietin, että minkälaisia koneita pitäis olla ja pähkäilin just toisen analogisen ja rumpukoneen hankkimista. No juu, nuo on ihan vaan haaveita, mutta tuosta koneiden rakentamisesta taas innostuin, kun luin Ovalkin haastattelua. Ja olihan meillä keikalla tuo Neuro Muscular Exerciser. HEHE....

OS: Onko teillä jatkossa tulossa lisää levytettyä meteriaalia?

MO: Mahdollista hyvinkin. Ainakin seuraavan levyn kannet on jo käsittääkseni valmiina ja ainakin kahteen suoraavaan levyyn jo nimetkin valmiina. Enpäs paljasta vielä, että on mitä kertoa seuraavassa haastattelussa. Pitäis vaan sitä musiikkiakin kai olla. Vai voisko Nu Science myydä ihan vaan kansia ja polttamattomia CD:eitä?

OS: Mitä kautta teille aukesi tuo diili Function Recordingsin kanssa? (Nu Sciencen 'Filter' löytyy Function Recordingsin keväällä ilmestyvältä Funktio 2 -kokoelmalta.)

MO: Se tuli tuolta Spinefarmin kautta. Mä en oo ihan selvillä, että miten ja miks Spinestä otettiin meihin yhteyttä ja haluttiin levyjä myyntiin. No, me vietiin ja yhtäkkiä ne kysyivät meitä kokoelmalle. Naureskelin vaan hiljaa itsekseni, kun luulin ensin niiden painivan siellä sen kanssa, että julkaistaanko meitä siinä kokoelmalla vai ei ja toivoin tietenkin kovasti, että julkaistais. Lopulta sitten selvisikin, että ne oli vaan pohtinut, että kumpi biisi laitetaan, 'Filter' vai 'Airport'.

OS: Siinä se tällä erää. Kiitos haastattelusta.

MO: Kiitos itsellesi. Mutta sähän oot juonut kaikki mun appelsiinimehut...

Tämän haastattelun jälkeen sain kuulla Mikolta, että seuraavan levyn nauhoitukset ovat jo alkaneet. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Copyright © 1998 Olli Sotamaa / pHinnWeb

[This interview in English]

STORY PICTURES INDEX