I: HARDWARE
Theremin
1920-luvulla tyhjiöputken ja radioelektroniikan kehityksen myötä monet pioneerit kehittelivät omalaatuisia sähkösoittimiaan. Ajan musiikille oli tyypillistä radikaali kokeilu ja pioneerihenki: sellaiset säveltäjät kuin Edgard Varèse, Erik Satie, Arnold Schönberg, Bela Bartók ja George Antheil pyrkivät rikkomaan eurooppalaisen musiikin tiukkoja rajoja.
Yksi varhaisimmista instrumenteista, joka saavutti sekä yleisön että säveltäjien suosion, oli venäläisen tiedemiehen Leon Thereminin (1896-1993) keksintö, jota kutsuttiin aluksi etherofoniksi tai thereminovoxiksi, mutta jonka nimeksi vakiintui yksinkertaisesti theremin. Ensimmäinen mallikappale rakennettin Venäjällä jo vuonna 1920, mutta vasta 1927 instrumenttia kuultiin lännessä ensimmäisen kerran. Tätä erikoislaatuista instrumenttia soitetaan heiluttamalla käsiä kahden antennin läheisyydessä, sävelkorkeus vaihtelee sen mukaan millä etäisyydellä soittaja pitää käsiään soittimesta. Soittaja määrittää äänen korkeuden muokkaamalla kädellään pystyantennia ympäröivää magneettikenttää. Mitä lähempänä antennia käsi on, sitä korkeammalta theremin soi. Vaaka-antennilla puolestaan kontrolloidaan äänen voimakkuutta. Theremin perustuu kahden oskillaattorin värähtelystä saatavaan erotustaajuuteen.
Ensimmäinen varta vasten thereminille sävelletty teos oli Joseph Schillingerin thereminkonsertto vuonna 1929, jonka itse Leon Theremin kantaesitti. Myöhemmin soitinta ovat hyödyntäneet taidemusiikissa muun muassa Edgard Varèse, Alfred Schnittke ja Percy Grainger.
Leon Thereminin musiikillinen kekseliäisyys ei rajoittunut vain yhteen instrumenttiin. Thereminin kehittämä harmoni esimerkiksi tuottaa useiden kaiuttiminen avulla intervalleja, joita ihminen ei muuten pystyisi kuulemaan. Laitetta on käytetty kuorolaisten koulutuksessa. Thereminin Rytmikon oli puolestaan maailman ensimmäinen rytmikone, jolla voi soittaa samanaikaisesti 14 erijakoista rytmiä. Terpsiton taas on thereminin sovellus: lattialle asetettava levy, joka reagoi sen päällä seisovan tanssijan liikkeisiin muuttamalla äänen korkeutta.
Seuraava luku: Muut dinosaurukset
[Hardware: pääsivu] [Elektronisen musiikin ja teknon lyhyt historia]
![]()