Palo on rikollisorganisaatiota pyörittävän iäkkään Pomon luottomies. Salaperäinen Kuriiri tuo Palolle ainoastaan Pomon silmille tarkoitetun kirjeen. Palo avaa kirjeen omin lupineen... ja saa varautua järkytykseen. Pian Palo huomaa joutuneensa petoksen ja korruption verkkoon, kohtalokkain seurauksin. Lyhytfilmi Kirje on kunnianosoitus 1940- ja 50-luvun film noir -elokuville eli aikakauden "kovaksikeitetyille" rikosfilmeille.

Elokuva toteutettiin Pispalan Kumppanuuden mediapajalla. Elokuvan kuvaukset alkoivat kesäkuussa 2014 ja päättyivät marraskuun alussa 2014. Tampereella kuvattiin Pispalan kirjastolla Tahmelassa, Pispalan valtatien lounaskahvila Soppa ja Soosissa, Pyynikin Trikoolla sekä Etelä-Hervannassa, Epilässä ja keskustassa. Elokuvan viimeiset jälkityöt saatiin valmiiksi helmikuussa 2015. 

Janne Perttula on Tampereella asuva taiteilija, joka on julkaissut musiikkia Heroin and Your Veins -nimellä.

Erkki Rautio vastaa pHinnWeb.org-musiikkisivustosta.Kirjeen novelliversio

Elokuvan saatteeksiElokuva

Nimi: Kirje
Pituus: 14 minuuttia
Vuosi: 2015
Formaatti: digitaalinen
Kuvasuhde: 16:9
Väri: mustavalkoinen
Jakelu: YouTube, VimeoNäyttelijät (esiintymisjärjestyksessä):

Palo Janne Perttula
Kuriiri pHinn
Pomo Rauno Kangastalo
Laura Marika Makara
Komisario Erkki Rautio
Henkivartija Vesa LehtinenTekijät: 

Janne Perttula
Ohjaus, kuvaus, editointi, musiikki, ääni, lavastus, valaistus

Erkki Rautio
Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus, ääni, lavastus, valaistus

Alper Sevgör
Kuvaus"Lapio-Blues"

Jere Kilpinen & Janne PerttulaKiitokset:

Jere Kilpinen
Paul Mangan
Hilkka Rautio
Risto Rämäkkö

Pispalan kumppanuus
Pispalan Soppa ja SoosiSynopsis:

Varoitus - sisältää juonipaljastuksia

Palo (Janne Perttula) on rikosliigaa pyörittävän, jo ikääntyneen Pomon (Rauno Kangastalo) luottomies. Salaperäinen Kuriiri (pHinn) tuo syrjäisellä kujalla Palolle kirjeen. Kohta Palo saa puhelun Pomolta. Pomo on silminnähden hermostunut ja tiuskaisee Palolle, että tämän on tuotava kirje välittömästi hänelle. 

Palo tilaa läheisessä lounaskahvilassa kahvin ja menee pöytään istumaan kirjeen kanssa. Palo aavistelee pahaa kirjeen suhteen ja jonkin aikaa epäröityään avaa kirjekuoren, vaikka ei olisi saanut tehdä niin. Palon aavistukset osoittautuvat todeksi, kun kirjeessä lukee: "Tämän kirjeen tuonut henkilö täytyy tappaa välittömästi."

Palo päättää odottaa iltaan asti ennen kuin toimittaa kirjeen. Hän lähestyy tehdaskompleksia, jota rajaavat toisella puolella järvi, toisella metsä. Palo kulkee tehtaan sisäpihan kautta kohti huoltotunneleita. Lastaussillan lähellä on ovi, jonka lukon Palo avaa.

Seuraa takauma, jossa Palo ja tämän naisystävä Laura (Marika Makara) viettävät viikkoa aikaisemmin iltaa Palon asunnossa. Tunnelma on kireä. Laura kertoo, että Pomo aikoo jäädä eläkeelle ja matkustaa etelään. Hän on pyytänyt Lauraa mukaansa. Palo esittää välinpitämätöntä. Laura tuohtuu Palon näennäisestä kylmyydestä ja ennustaa tämän joutuvan vuosiksi vankilaan. Palo kiistää tämän. Laura ymmärtää, että Palo on tehnyt jonkinlaisen sopimuksen korruptoituneen ja huumekauppaan itsekin sekaantuneen Komisarion (Erkki Rautio) kanssa ja varoittaa Paloa tästä.

Palo ajattelee mielessään edellisiltaista puheluaan Komisarion kanssa. Komisario mainitsee kilpailevan venäläisen rikollisliigan johtajan Kuznetsovin, joka olisi halunnut tehdä yhteistyötä Pomon kanssa, mutta Pomo oli kieltäytynyt tarjouksesta. 

Käy ilmi, että Komisario on määrännyt Pomon puhelimen kuunteluun, mutta tietojen onkiminen Pomon joukkion huumekaupoista on osoittautunut hankalaksi, koska Pomo antaa ohjeet jonkinlaisella koodikielellä, jota Komisarion ekspertit eivät ole pystyneet ratkaisemaan. 

Komisario uhkaa Paloa vankilalla, jossa tämä joutuisi kohtaamaan muutaman epämiellyttävän aikaisemman rikostoverinsa, ja kiristää tätä toimimaan "vasikkana", tiedonantajana Pomon liigan sisällä.

Palo ja Laura halaavat. Laura sanoo, että ei saa koskaan selvää vastausta Palolta ja harkitsevansa Pomon matkaan lähtemistä etelään, koska on kyllästynyt räntäsateisiin. Takauma päättyy.

Tehtaan käytävässä Palo valaisee tietään taskulampulla, kun huomaa Pomon toimiston oven edessä tämän henkivartijan (Vesa Lehtinen) ruumiin. Mies on ammuttu kuoliaaksi. Palo astuu toimistoon ja löytää sieltä Pomon lysähtäneenä epämukavaan asentoon tuoliinsa työpöytänsä ääressä. Myös Pomoa on ammuttu ja hän on tajuissaan, joskin pahasti haavoittunut. Huoneessa on jälkiä kamppailusta. 

Viimeisillä voimillaan Pomo käy Palon kanssa vuoropuhelun. Pomo sanoo, että joku on "vasikoinut" ja että Kuznetsov lupasi toimituttaa vasikan nimen Pomolle kirjeessä. Palo kertoo avanneensa kirjeen ja että häntä yritetään lavastaa syylliseksi. Pomo uskoo, että se oli Kuznetsovin liigan juonia. 

Viimeisinä sanoinaan hän sanoo fatalistisesti, että ei ole merkitystä sillä, kuka hänet ampui ja että: "Se luoti lähti liikkeelle jo kauan sitten". Pomo kuolee ja Palo varmistaa asian kokeilemalla pulssia tämän ranteesta. Palo soittaa Komisariolle ja sanoo, että tämän palkkaama asemies osasi asiansa ja että paikalle saa lähettää auton.

Palo kävelee tupakoiden poispäin rakennuksesta, jossa Pomon ja henkivartijan ruumiit yhä ovat. Poliisiauto ajaa hänen ohitseen pillit huutaen kohti rakennusta. Vilkkuvalot valaisevat hetkellisesti Paloa auton ajaessa ohi. Palo näkee edessään Lauran, joka kävelee matkalaukun kanssa tehtaan suuntaan. He huomaavat toisensa. Palo pysähtyy Lauran eteen, mutta ei sano mitään.

Laura kertoo Palolle Pomon soittaneen ja sanoneen, että hänellä on liput aamukoneeseen. Laura kysyy Palolta: "Puhuitko hänen kanssaan? Mitä hän sanoi?"

Palo ei vastaa mitään. Laura jää matkalaukun kanssa katselemaan Palon selkää, kun tämä kävelee pois.© 2015